Anxietatea

Anxietatea ca stare reprezintă o condiție temporară (caracterizată prin neliniște, senzații somatice neplăcute, îngrijorare etc.) care apare ca răspuns la un eveniment, un obiect sau o anumită situație percepută ca amenințătoare. Pe de altă parte, anxietatea ca trăsătură descrie o caracteristică de personalitate, nu doar o stare temporară. Persoanele care prezintă anxietate ca trăsătură trăiesc stările de anxietate la un nivel mai intens, pe durate mai lungi de timp și într-o arie largă de situații, nu doar în contexte specific.
Analizând dovezile comportamentale și neurobiologice se constată că indivizii care au anxietate ridicată prezintă:
• performanță mai scăzută la sarcinile de învățare decât indivizii mai puțin anxioși, în condiții de noutate sau solicitante;
• competitivitate socială mai scăzută decât indivizii mai puțin anxioși;
• hiper-responsivitate la stimuli amenințători, ambigui;
• distorsiuni atenționale care facilitează detectarea amenințărilor și adversităților;
• activitate crescută a amigdalei și cuplare anormală cu alte regiuni ale creierului (ex: hipocampul, cortexul prefrontal);
• consolidare sporită a memoriei pentru experiențe negative și gânduri negative care pot conduce la utilizarea strategiilor de coping dezadaptative, atunci când sunt supuși unor factori
majori de stres

DEPRESIA se caracterizează printr-o stare de tristețe profundă, lipsă de interes pentru majoritatea activităţilor cotidiene, oboseală accentuată, dificultăţi ale somnului și dificultăți de concentrare. Aceste simptome sunt susținute de o serie de gânduri negative greu de depășit pe care persoana le are despre sine, despre ceilalți si despre viitor, precum și de comportamente de evitare și de izolare socială. Depresia este o problemă care însoțește frecvent anxietatea.

UNDE PUTEM INTERVENI?
În primul rând, prin programe de parenting părinții pot învăța, ghidaţi fiind de un specialist, cât este de important atașamentul timpuriu și cum pot să dezvolte un stil de atașament securizant la copiii lor. Există deja astfel de programe și în România care au înregistrat
rezultate bune. În Cluj-Napoca există numeroşi specialişti, Centrul Ceica şi Cabinetul individual de psihologie Forgaciu Irina, oricare putîndu-vă îndruma în acest sens.
În al doilea rând este importantă educația publicului larg, pentru a recunoaște din timp stilul de
atașament anxios, tulburările de anxietate în general, strategiile de evitare și a interveni înainte de a se asocia cu deteriorarea funcționării sociale, profesionale și depresie.
În al treilea rând este importantă promovarea autocunoașterii și optimizării relațiilor de cuplu
prin adaptarea interacțiunilor sociale și romantice la stilurile de atașament ale celor doi parteneri.
Nu în ultimul rând, este de luat in calcul psihoterapia anxietății şi a depresiei, pentru că atunci când este asociată cu un atașament anxios progresul este mai lent și importanța relației terapeutice este mult mai mare.

În perioada următoare fac înscrieri la evaluări iniţiale gratuite ale anxietătii şi depresiei, în cadrul platformelor naţionale PAX ONLINE si DEPRETER. Pentru a vă înscrie la evaluare, am nevoie de cateva date ale dvs.: nume, prenume, data naşterii, adresă de email şi număr de telefon.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *