De mayor quiero ser... feliz

O noua carte foarte valoroasa se afla de ieri pe raftul pentru copii al bibliotecii din cabinet:
DE MAYOR QUIERO SER … FELIZ / ANNA MORATÓ GARCIA

Ne dorim sa stim ca puiutii nostri sunt fericiti si veseli, insa in continuare sistemul educational favorizeaza planul fizic si planul cognitiv in detrimentul planului emotional. Inca de foarte mici, copiii stiu ca mainile se spala cu regularitate, ca dintii se spala de doua ori pe zi,ca o rana trebuie curatata pentru a nu se infecta etc. Dar cand afla ei despre mentinerea sanatatii psihice? Ce ii invatam despre igiena emotionala? De ce oare alocam atat mai mult timp ingrijirii fizice si foarte, foarte putin timp ingrijirii psihice?
A fi fericit nu inseamna doar a va bucura de viata atunci când lucrurile merg bine, ci a cultiva recunoștința pentru ceea ce aveti deja, a gasi puterea interioara de a depasi obstacolele inerente, a face față frustrărilor, a va simti bine in propria piele, a va menține o atitudine pozitivă etc. Prin urmare, starea de fericire nu vine din senin, ci depinde de felul în care decidem sa reacționăm la lucrurile care ni se intampla.

In aceasta carte gasiti cateva explicații simple si utile despre aspecte ce țin de sănătatea emotionala, însoțite de 6 povestioare care ii invata pe copii cum sa cultive starea de bine, pentru a se simti fericiti. Puterea cuvintelor, valoarea lucrurilor, atitudinea sănătoasă, increderea in sine, empatia, stima de sine, depășirea frustrarii sunt conceptele la care face referire aceasta carte.
Redau doua pagini din cea de-a doua poveste:
“- Ce ziceti, dragi copii, sa ne jucm un joc nou? Ganditi-va la toate persoanele pe care le iubiti.
– Ne iubim parintii, bunicii, verisoarele, unchii, matusile, prietenii, pe catelusul Dret.
– De acord cu voi, insa ati uitat o persoana foarte importanta?
– Pe cine, pe cine am uitat? intreaba copiii curiosi.
– Pe voi insiva! Este foarte important sa va iubiti si pe voi insiva.
– Cum sa ne iubim, mama? intreaba copiii. Sa ne imbratisam noi pe noi?!”

Mama le explica cat este de important sa se placa pe ei insisi, sa isi spuna in minte cuvinte frumoase despre ei, sa simta recunostinta pentru corpul lor care ii sprijina in toate actiunile, sa fie mandri de ei si seara, inainte de a se culca, sa se gandeasca timp de cateva minute la lucrurile frumoase care li s-au intamplat peste zi.
Povestea a cincea este despre increderea in noi insine. Copiii sunt invatati cu ce sa inlocuiasca cuvintele care ii devalorizeaza si care le pun obstacole imaginare, cum ar fi mult prea des folosita expresie EU NU POT.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *