Cele doua feluri de psihoterapie eficiente in tratarea tulburarilor emotionale

Exista doua feluri de psihoterapie foarte eficiente in tratarea tulburarilor emotionale, in special a depresiei si a anxietatii: terapia cognitiv-comportamentala si terapia interpersonala. Cea dintai se bazeaza pe reactiile mentale si afective la evenimentele externe. Mintea noastra a fost programata putin cate putin inca din perioada intrauterina. Noi nu suntem constienti de aceste programe. Ele ruleaza in mod automat, in fiecare clipa. Daca mama si tata aveau ganduri distructive fata de ei insisi, la randul nostru vom avea ganduri distructive fata de noi insine, fara a ne da seama ca este vorba despre o capcana a mintii, un tipar preluat de la cei care reprezinta Dumnezeii nostri: mama si tata. Vestea buna este ca daca ne silim mintea sa regandeasca un lucru, putem cu adevarat sa ne modificam realitatea. Persoanele depresive pot fi orientate catre asa numitul optimism-invatat. Persoanele anxioase pot fi reorientate catre siguranta. Patologia psihica este rezultatul logicii false si prin corectarea gandirii irationale putem sa imbunatatim semnificativ starea de sanatate mentala. Problema este ca nu-i tocmai usor sa operezi cu constiinta proprie, cand ai la indemana un singur instrument: insasi constiinta. Totusi, stim ce fel de ganduri negative ne trag in jos, ne impovareaza si ne blocheaza si putem deveni mai constienti de acestea si mai prudenti cu ele.

Psihoterapia interpersonala pune accent pe evenimentele din prezent, nemijlocite, cele din viata de zi cu zi. Sunt analizate relatiile persoanei cu fiintele cele mai apropiate, asteptarile persoanei in legatura cu acestea si imparte problemele in patru mari categorii (suferinta, roluri, izolare, tranzitii). Indiferent cine suntem si cu ce ne ocupam timpul, avem nevoie de iubire si apreciere zilnica, asa cum avem nevoie de apa si de aer.

Exista o sumedenie de terapii, unele avand suport stiintific, altele nu, insa indiferent ce anume alegeti, va rog retineti ca nicio terapie nu e mai eficienta decat persoana care o practica! Daca aveti incredere in terapeutul dvs. si rezonati cu el, atunci alegerea sistemului terapeutic conteaza mai putin.

O clienta imi povestea: “Mi-am luat inima in dinti si m-am dus la un medic psihiatru. Era un tinerel simpatic. Mi-a spus sa ma resemnez, voi fi depresiva tot restul vietii mele (adica probabil inca vreo 10 ani, ca mai mult nu imi raman…). In acel moment am parasit cabinetul. Nu venisem la el pentru a primi sentinta care ma condamna, ci pentru a gasi o mana de ajutor ca sa ies mai repede din starile care m-au tinut prizoniera atata vreme. Doamna Forgaciu, daca vreti sa imi spuneti acelasi lucru, macar nu din prima, va rog.”

O experienta de acest fel a ajutat-o pe doamna respectiva sa invete doua lucruri: ca este mai motivata decat ar fi crezut initial si ca are niste asteptari pe care, atunci cand le comunica, cresc sansele sa fie pe aceeasi lungime de unda cu specialistul din fata ei ­čÖé ”

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *