Frica = Sistemul de alarmă al organismului

Frica este o reactie fireasca a organismului, cultivata din frageda pruncie si pana in ziua de azi.
Mostenirea genetica, felul in care am fost crescuti, anturajul nostru, experientele personale, stresul reprezinta factori de vulnerabilitate peste care se suprapun niste catalizatori (insuficiente ore de somn si de activitate fizica, consum de cafea/ciocolata, mediu informational bulversant), toate acestea mentinandu-ne starea de alerta, diferita de cea obisnuita.
Putem compara teama cu sistemul de alarma al unei case. Nu este rau ca exista, dar uneori se poate declansa prea usor daca a fost sensibilizat intr-o alta perioada a vietii. Frica ne solicita organismul si ramane activata in fundal, daca nu facem nimic pentru a o opri.
Care este butonul magic? In mare, destul de simplu de aflat, iar rezultatele se vad repede.
Avem la dispozitie strategii cu tinta neurofiziologica (exercitiile de relaxare musculara sau relaxare prin controlul respiratiei, sportul, meditatia), strategii cu tinta cognitiva (concentrarea atentiei in prezent, cultivarea zilnica a unui mod sanatos de a gandi, echilibrarea balantei dintre gandurile automate negative si cele neutre sau pozitive) si strategii cu tinta comportamentala (cu ajutorul gandurilor, ne oprim din a controla situatiile sau din a le evita, infruntam situatiile de care ne temem, respectam igiena corpului, nu doar a mintii, nevoile sale de somn si de o alimentatie echilibrata).
Ignorata sau respinsa, frica noastra se accentueaza. Pe fond de incordare, frica ia amploare. Mesajele transmise de corpul nostru, daca sunt neglijate ani in sir, ne imbolnavesc.
Frica nu trece pur si simplu. Cu blandete si acceptare, daruindu-ne noua insine atentie, timp si energie, este usor sa lucram cu fricile noastre, sa le vindecam, pentru a ne putea bucura din nou de viata frumoasa si de cei dragi.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *