Jocul ultimatumului

“Jocul ultimatumului” este un experiment din economia comportamentală. Se pot juca oricare doi jucatori. Unul dintre ei primește o sumă de bani, pe care o poate împărți cu celalalt jucator așa cum dorește. Poate păstra întreaga sumă, poate păstra doar jumatate etc. Celălalt jucator poate decide că acceptă împărțeala sau poate decide că o refuză, caz în care niciunul nu mai primește nimic. O persoană rațională căreia i se oferă oricât de puțin, teoretic va accepta, nu-i așa? Oricât peste nimic e de preferat, corect?
Totuși, oamenii resping oferta dacă este prea mică, fiindcă o consideră injustă. Preferă să piardă suma mică, decât să se simtă fraieri. Prin urmare, noi nu ne comportăm conform unei logici matematice reci, ci ne lăsăm guvernați de emoții.
În concluzie, mare atenție la ce emoții cultivăm în această perioadă de izolare la domiciliu. Unii se bucură că afară e frig și ninge, fiindcă nu ar ieși din casă pe o asemenea vreme, nici plătiți. Alții se simt cu atât mai prizonieri, cu cât este, probabil, ultima zăpadă din acest sezon. Aceeași vreme, aceeași situație, de noi depinde cum ne poziționăm. Eu consider această perioadă una propice pentru testare, mă provoaca la maxim să caut starea de liniște indiferent de circumstanțe. Unde o găsim, fiecare dintre noi?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *